+420 775 655 627

ERP systém zdarma – vyplatí se riskovat, nebo je lepší hned ze startu zvolit placený software?

6 dubna, 2023

Placený software je poměrně nákladná záležitost, proto řada firem hledá finančně příznivější řešení. ERP systém zdarma se na první pohled jeví jako vhodná alternativa. Nabídka placených i neplacených ERP systémů je opravdu široká, pokud se ale s těmito softwary teprve nesměle seznamujte, může být pro vás velký výběr matoucí.

Pro vaši podnikatelskou činnost potřebujete kvalitní a spolehlivý ERP software a tento článek vám napoví, jak jej vybrat. Dozvíte se, co je ERP a jaké jsou jeho hlavní klady a zápory a které konkrétně patří k nejlepším. Přidáme i další důležité informace, díky kterým budete celou problematiku vnímat v jasnějších souvislostech.

Obsah

Vyzkoušejte náš ERP systém
i pro vaše podnikání.

Sami se po uplynutí zkušební lhůty rozhodnete, zda přechod na jeho plnou verzi stojí za to.

ERP systémy zdarma - k čemu slouží a jak můžete využít jejich potenciál

Pokud chcete rozvíjet vaše podnikání a udržet krok s konkurencí, potřebujete si osvojit efektivní technologické nástroje, které vám umožní mít o všech činnostech uvnitř vaší firmy dokonalý přehled. Budete pracovat rychleji a efektivněji.

ERP (Enterprise Resource-Planning) je informační systém, který se využívá jako praktický nástroj pro správu podnikových zdrojů.

Jak lze ERP systémy využít?

  • Pomáhají automatizovat a integrovat jednotlivé oblasti podnikání, například: skladování, účetnictví, výrobu, marketing nebo řízení lidských zdrojů, zásob, zefektivnění komunikace, ukládání všech podstatných dat, plánování schůzek atd.
  • Díky ERP systému zdokonalíte interní procesy a budete tak lépe reagovat na možné změny.

Jak funguje ERP zdarma?

ERP se skládá z integrovaných modulů nebo podnikových aplikací. Ty spolu vzájemně komunikují a zároveň sdílejí společnou databázi. Jednotlivé moduly jsou zaměřeny na určité činnosti uvnitř podniku, ale čerpají ze společných dat a díky tomu plní potřeby podnikání.
Počet modulů si můžete upravit a průběžně přidat další. Systémy lze specificky přizpůsobit právě vašemu odvětví v rámci základních funkcí, nebo prostřednictvím rozšířených aplikací.
ERP vývojem a implementací se zabývá celá řada tuzemských a zahraničních firem. Nejznámější značky často nabízí demo verze zdarma. Jejich používání je však časově omezené.

Vyzkoušejte náš ERP systém
i pro vaše podnikání.

Sami se po uplynutí zkušební lhůty rozhodnete, zda přechod na jeho plnou verzi stojí za to.

5 hlavních výhod ERP systému zdarma

  1. Usnadňuje rozhodovací proces – vybrat vhodný ERP systém patří k velmi zásadním rozhodnutím z dlouhodobým dopadem na podnikání. Výběr je často týmová práce několika lidí, kteří mezi sebou komunikují a porovnávají různé možnosti. Taková práce zabere i několik desítek hodin. Díky demo verzi si můžete vyzkoušet daný ERP systém v ostrém provozu přímo ve specifických podmínkách vašeho businessu.
  2. Otestujete si všechny funkce – kvalitní demo verze (časově omezené) zpravidla obsahují vše, co vám nabídne budoucí placený systém. Máte tak možnost zhodnotit jeho vlastnosti v kontextu vašeho podnikání.
  3. Vyzkoušíte si typ ovládání – mimo to se můžete zaměřit také na rychlost.
  4. Rychlé spuštění – software můžete začít používat prakticky okamžitě po získání přístupu. Stačí jej jen spustit, nemusíte nic instalovat (ERP běží v cloudu). Připojit se můžete z jakéhokoliv počítače a hned začít zkoušet, co všechno daný systém dokáže.
  5. Podpora – v průběhu testovací fáze můžete vychytat nedostatky, naučit se daný program používat a zeptat se na cokoliv, co vás o daném systému zajímá.

Typy ERP systémů zdarma

Ještě v nedávné minulosti byly ERP systémy spíše dominantou velkých společností. Bylo to dáno nejen finanční náročností, ale také nutností hloubkové interní analýzy. Současné ERP je nezbytným nástrojem i pro střední a malé firmy.
Konkrétní typ ERP je ale nutné vybírat s rozvahou, aby se v konečném důsledku z dobrého sluhy nestal zlý pán. ERP si můžete vybrat s ohledem na druh vašeho podnikání. Zvolit si můžete systém:

  • zaměřený na účetnictví a skladové systémy,
  • pro obchodní společnosti (např. propojení na více e-shopových řešení, Microsoft Outlook, moduly pro servisní společnosti a další),
  • pro začínající firmy – mini ERP v cloudu,
  • s pokročilejšími funkcemi ( např. e-vzdělávání, editor webových stránek, formuláře pro řešení zákaznických stížností atd.). Lze je nainstalovat i na vlastní server.

Jaké jsou hlavní nevýhody ERP systémů zdarma?

Systémy zdarma jsou skvělým způsobem, jak si ověřit funkčnost a kompatibilitu daného ERP s vašimi konkrétními požadavky a typem podnikatelské činnosti. Nicméně demo verze, které mají naprosto totožné funkce jako placené systémy, mají vždy omezenou zkušební dobu (2 týdny až 1 měsíc). ERP, které lze využívat zdarma neomezeně dlouho dobu, mají tyto časté nedostatky:

  • nabídka funkcí je limitovaná,
  • mají omezenou podporu,
  • často je nelze propojit s jinými systémy,
  • nejsou vhodným řešením pro střední a velké firmy.

 

ERP zdarma je optimálním nástrojem pro výběr placeného systému. Kvalitní demo verze včetně profesionální podpory výrazně usnadní celý složitý proces rozhodování, protože si veškeré funkce můžete vyzkoušet v ostrém provozu.

Příklady spolehlivých ERP systémů zdarma pro firmy:

  • AutoCRM
  • Odoo
  • Zoho One
  • Insightly

Všechny uvedené ERP systémy nabízí demo verzi zdarma včetně podpory.

Základní pravidla, jak vybrat nejlepší ERP zdarma

  1. Analyzujte všechny vaše interní procesy a identifikujte jejich silné a slabé stránky.
  2. Ujasněte si, co přesně potřebujete a určete si cíl. Kam chcete váš byznys posunout? Máte ambice expandovat do zahraničí nebo rozšířit výrobu? To vše je nutné před výběrem ERP zohlednit.
  3. Vyhodnoťte vaši zkušenost s ERP zdarma (vlastnosti a funkce).

 

Výběr ERP je proces, který nelze podceňovat. Systémy zdarma vám pomohou vybrat optimální alternativu a díky tomu bude proces implementace jednodušší a sníží se vám také celkové náklady, protože si hned ze startu dokážete ERP přizpůsobit na míru vašemu podnikání.

Chcete dostávat novinky ze světa firemních systémů, technických zajímavostí a dat? Napište nám svůj e-mail a my Vám budeme posílat newsletter.

Přidejte se na webinář!

Jak ušetřit na Vašem IT, automatizovat a zároveň zefektivnit všechny procesy ve společnosti.